Az utcán mentettek életet Baján

Szabadnapos mentődolgozóknak köszönheti életét az a férfi, aki pénteken délelőtt lett rosszul Baján. A férfinek az utcán állt meg a szíve, újra kellett éleszteni.
Több mint 30 percig küzdöttek annak az idősebb férfinek az életéért, aki pénteken délelőtt lett rosszul Baján – értesítette szerkesztőségünket egy bajai olvasónk. A férfi 9 óra körül esett össze az utcán, valószínűleg szívinfarktust kapott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindez a kórház mellett történt. A bajba jutott férfira szabadnapos mentődolgozók lettek figyelmesek, akik azonnal megkezdték a férfi újraélesztését, melybe pár perccel később bekapcsolódtak szolgálatban lévő kollégáik, illetve a kórház közelsége miatt a sürgősségi osztály orvosa és ápolója is a helyszínre tudott sietni. A férfi életéért több mint fél órán át küzdöttek. Az újraélesztés sikeres volt, az idős urat stabil állapotban tudták beszállítani a kórházba – tudtuk meg olvasónktól.

Minden pillanat számít

Magyarországon évente több mint húszezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, az azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. Ha valakinek megáll a szíve, akkor nagyon gyorsan meg kell kezdeni a beavatkozást, hiszen 4-5 perc alatt már agykárosodás alakulhat ki.

Az újraélesztés lépései bárki számára elsajátíthatók. Ha a beteg nem reagál a szólongatásra és a rázásra, először – miközben már értesítettük a mentőket, és lehetőség szerint segítséget kértünk a közelben lévőktől is – a légutakat kell biztosítani a fogsor összezárásával, illetve az áll előre emelésével és a fej hátra hajtásával, majd haladéktalanul meg kell kezdeni a mellkaskompressziót.

Az ideális pont a mellkas közepén keresendő. A nyomásokat összekulcsolt kézzel, lefelé néző tenyérre kell végezni. Fontos a nyomás iránya: az erőnek a testre merőlegesen kell hatnia. Harminc gyors és erős nyomás után jöhet két befúvás a beteg orrába vagy a szájába – miközben a másik nyílást befogjuk. Sokan nem szívesen érintenek meg a szájukkal egy bajban lévő, de mégiscsak idegen embert. A szakemberek a befúvásról azt mondták egy oktatáson: a legújabb protokollok szerint akár ez el is hagyható, fontosabb, hogy a mellkaskompresszióval fenntartsa a segítő a beteg keringését.

<iframe width="650" height="366" src="https://www.youtube.com/embed/CMstTrW4kmc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A legtöbben azért nem mernek segíteni, mert félnek, mi történik, ha rosszul nyúl hozzá a segítő a beteghez. A szakemberek erre a felvetésre egy korábbi, kecskeméti újraélesztő tanfolyamon azt mondták: akinek megáll a szíve, az halott. Ha az újraélesztés, illetve a mellkaskompresszió során véletlenül eltörjük a beteg bordáját, ő nem lesz halottabb, de lehet, hogy a keringése fenntartásával vissza tudjuk őt hozni az életbe. Törött bordával még lehet élni.
Hirdetés