Nem a kémiától őszülnek

Fémek és vegyületeik volt a téma a keddi RefiKéim előadásnak, Kecskeméten. A bemutatott kísérletek zöme „visszaköszönhet” az emelt szintű kémia érettségin.

Kezdés előtt negyedórával megtelt érdeklődőkkel a kémia-előadó a Kecskeméti Református Gimnáziumban. Szaktanárok és néhány diák mutatott be látványos kémiai reakciókat. „Veszélyes kísérlet nincs, csak közel ülő néző” – hangzott, de természetesen minden olajozottan működött, és senki nem ült „túl közel” a kémcsövekhez és a színváltó, oxigént kibocsátó, gőzölő, lángoló fémvegyületekhez.

Labancz István kémiatanár, a gimnázium természetismereti munkaközösségének vezetője, valamint Lengyel Adrienn, Juhász Katalin és Tóth Imre szaktanárok prezentálták a gyakorlatban a fémekre és vegyületeikre vonatkozó kémiai tételeket. Hogy mindez gördülékenyen ment, az Sándor Zoltán tanár érdeme, aki gondosan előkészítette a szükséges anyagokat és eszközöket. Labancz tanár úr a végbemenő folyamatok reakcióegyenletét is felírta a táblára, majd elmagyarázta.

Nem piskóta a középiskolai kémia tananyag – szűrhették le a rendezvényen laikusként jelen lévő szülők. Röpködtek a szakszavak: vasvegyület, vas(II) hidroxid csapadék, kálium-permanganát, reoxidáció, hőbontás, elektrolízis, rézraffinálás stb. Közben az is kiderült, mitől őszülünk: az emberek szervezetében egyre kevesebb lesz a vastartalmú katalán enzimből.

A diákok feszülten figyeltek, hisz a bemutató nagyban segítette felkészülésüket az emelt szintű kémia érettségire. A kísérletekről videofelvétel készült, így azokat bármikor újra be lehet mutatni az oktatás folyamán. Az érettségire készülő diákok számára örvendetes hír, hogy tavasszal lesz egy olyan RefiKéim előadást is, amikor az emelt szintű kémia érettségi kísérleteket veszik sorra és mutatják be a református gimnázium kémia labortermében.
Hirdetés