Mire költik a városi adót?

Kecelen és Kiskőrösön rendeztek fogadást a legnagyobb adózók tiszteletére.

 Kecel legnagyobb adófizetőit hívta meg az önkormányzat arra a vacsorára, melyet tiszteletükre rendeztek a közelmúltban a Fürtös Étteremben. Harmincegy olyan vállalkozás kapott meghívót, amely legalább 1 millió forinttal gazdagítja évente a helyi költségvetést. Ez a 31 cég összesen 79 millió 649 ezer forintot fizetett be az önkormányzat számlájára az iparűzési adó címszó alatt.

Tizenegy cég 2 millió forint, kettő 5 millió, míg egy vállalkozás 10 millió felett teljesített. Összesen 1613 beadott bevallás alapján tavaly 184 millió 65 ezer forintot fizettek be Kecel vállalkozói a 2013-as adatok alapján – mondta Haszilló Ferenc polgármester. Ezt követően a város elöljárója tájékoztatást adott néhány olyan fejlesztésről, amelyek során az adófizetők pénzét is felhasználták. Tavaly előtt a szociális és gyermekjóléti központot adták át, mely 50 milliós beruházáshoz 11 millióval járult az önkormányzat. A nyírjesi óvoda felújítása 95 százalékos pályázati támogatással történt meg, ehhez 10 milliós önrészt tett hozzá a város. Tavaly januárban a sportcsarnokban hajtottak végre fejlesztéseket. Ugyancsak egy éve grédert vásárolt a város a tanyasi dűlőutak karbantartása érdekében. Tavasszal 14 térfigyelő kamerát szereltek fel az iskolánál és a művelődési háznál, ez 2 milliónál többe került.

A polgármester szólt a csatornázási munkálatokról, illetve arról is, hogy az ivóvízminőségjavító program most indul el a térségben mely 3,8 milliárdos projekt. Ebből Kecelen 512 milliós beruházás valósul meg uniós pályázatból. A város 35 milliós napelemes projektet nyert el már az idén, melyhez önrészként 11 milliót kell saját zsebből biztosítani. A sportcsarnok és a könyvtár tetőzetén helyezik el a berendezéseket. Az új pályázatok esetén Császártöltés és Imrehegy felé szeretnének kerékpárutakat építtetni, illetve a zárt rendszerű csapadékvíz elevezetést is megoldanák a településen.

A kecelivel egy napon pénteken a kiskőrösi városházán rendeztek fogadást a vállalkozóknak. Domonyi László polgármester rövid tájékoztatást adott a meghívottaknak. A vállalkozókat a főtér rekonstrukcióról tájékoztatta és bemutatta annak látványtervét is. Az érdeklődők a munkák lezárulásáról szóltak. Volt, aki a 2014-es adókról kérdezett. Az iparűzési adó tavaly meghaladta a félmilliárd forintot. Az adózók többsége becsületesen fizet, az adófizetési morál nem rossz, fogalmazott a polgármester.

Kecel legjelentősebb adózói

1. Integrál - Hat Kft.
2. Matécsa Ker. és Kertészeti Kft.
3. Pintér Művek - Pintér Csaba egyéni vállalkozás
4. Kecskemét Építőipari Kft.
5. Fruitmarketing Kft.
6. Szőlőfürt Mg. Szövetkezet
7. Fresh Fruit Tész Szövetkezet
9. SPAR Magyarország Kft.
12. Rónasági takarékszovetkezet
13. Unikén Kft.
14. Csúziker Kft.
15. Csúzi Antal egyéni válllakozó
16. Stilfa Mi Kft.
18. Kiskunsági Víziközmű - Szolgáltató Kft.
20. CWT Fejlesztő és Gyártó Kft.
21. Friss Gyümölcs Kft.
30. Fructus 2000 Kft.

Forrás: Keceli önkormányzat
Hirdetés