Igazi angolkisasszonyok énekelnek

Október 28-án, hétfőn 19 órakor a St. Mary`s Katolikus Leányiskola Kórusa (Shaftesbury, Nagy-Britannia) ad koncertet a Szentcsalád Templomban (Irinyi J. u. 62.). Vezényel Deborah Radford zeneigazgató. Közreműködik az Aurin Leánykar, vezényel Durányik László karnagy. A belépés ingyenes - szeretettel várnak minden érdeklődőt!

A St. Mary`s Katolikus Leányiskola és Diákotthon Dél-Anglia egyik festői részén, Dorset és Wiltshire megye határán helyezkedik el. Az angolkisasszonyok rendje (Congregatio Jesu) által alapított intézményt eredetileg Boldogságos Szűz Mária Intézetnek hívták.

Az iskolának jelenleg 300, 11-18 éves lánytanulója van, több mint a fele bentlakásos diák. A kórusmuzsika rendkívül nagy szerepet kap az iskola mindennapjaiban, és a kórus jelentős részben hozzájárul az iskola liturgikus életéhez.

A St. Mary`s Iskola énekkara 1986. óta rendszeresen turnézik külföldön. Az első útjuk Salzburgba vezetett. Ezen kívül koncerteztek már Bajorországban, a Garda-tónál, Budapesten (1993), a Maggiore-tó partján Svájcban is. 2000-ben a krakkói Ferences Apátságban éne-keltek egy misén, amelyet II. János Pál Pápa celebrált.

2001-ben Szentpétervárra látogattak, ahol ők voltak az első kórus, akik a katolikus templomok újranyitása után ott énekeltek. Kétszer turnéztak Bécsben. Ebből az egyik alkalommal, 2003-ban a melki Apátságban énekeltek, majd 2007-ben Pergolesi: Stabat Mater című művét adták elő a Szent István Katedrálisban.

2009-ben Rómába utaztak, hogy részt vegyenek Ward Mária (a szerzetesrend alapítója) születésének 400. évfordulójára rendezett ünnepségen. Azon szerencsések közé tartoznak, akik meghívást kaptak és énekelhettek a Szent Péter Bazilikában, majd Benedek Pápa előtt a Szent Péter téren is. 2011-ben Velencében jártak, a délelőtti misén a Santa Maria Gloriosa dei Frari Bazilikában, esti misén pedig a Szent Márk Bazilikában énekeltek, és koncertet adtak a Santa Maria dei Miracoli templomban.

Az iskola azon szerencsés intézmények közé tartozik, amelynek főigazgatója, Richard James, maga is kiváló muzsikus Ő kíséri orgonán a kórust és emellett darabokat is ír az énekkar számára.

Andrew Moore atya, az iskola plébánosa sokoldalú zeneszerző, több egyházi művet is komponált már a kórusnak. Ezek közül az Ego sum panis vivus kifejezetten erre a 2013-as magyarországi turnéra íródott.

Deborah Radford 40 éve az iskola zeneigazgatója, zongora- és ének-tanára 1967-ben diplomázott a Királyi Zeneművészeti Főiskolán.

A kórus egyházi repertoárján számos latin nyelvű mű szerepel a reneszánsztól a XXI. századig, olyan nagyszerű zeneszerzőktől, mint Palestrina, Lassus, Bach, Handel, Tartini, Mozart, Schubert, Brahms, Mendelssohn, Fauré, Saint-Saens, John Rutter, Bob Chilcott, Howard Goodall.
Hirdetés