Építészeket díjaztak az ünnep alkalmából

Október az építészet hónapja. A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöksége ebből az alkalomból szervezett ünnepséget, melynek keretében átadták a Bács-Kiskun Építészetéért díjat, és megtartották Az Év Háza Bács-Kiskun Megyében 2013 című pályázat eredményhirdetését is.

Éppen tizenöt éve ünnepli az Építészek Nemzetközi Szövetsége az Építészet Napját szerte a világon. A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara csütörtökön rendezte meg Kecskeméten a megemlékezést, melynek keretében szakmai elismeréseket adományozott egy szakmai zsűri a meghívottak közönség előtt. Borbély Lajos elnök köszöntötte a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban a szakma neves képviselőit. Beszédében hangsúlyozta, hogy az építészet fontosságát, a szakemberek munkájának a jelentőségét.

– A környezetünk, amely alakításában az építészek jelentős szerepet játszanak mindenkié. Mindenkinek jól kell magát éreznie azokban a terekben, épületekben, amelyek a tervezők munkáját dicséri. Ezek a munkák nem csak a ma élőket szolgálják, de a jövő generációknak is üzeneteket közvetítenek – mondta Borbély Lajos. A rendezvényen a megyei közgyűlés alelnöke Rideg László is köszöntötte a vendégeket.

Hangsúlyozta, hogy a következő uniós pénzügyi időszakban több, mint 35 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt kap a megye. Annak vezetésének pedig az a feladata, hogy a térség fejlődése érdekében hasznosítsa. Ebben a folyamatban a megyei vezetés számít az építőipari szereplőkre, köztük a jó nevű tervezőkre is. Majd megjegyezte: a járások csaknem ugyanennyi fejlesztési pénzhez jutnak majd. A két összeg együttesen pedig további tíz milliárdokat mozgathat meg a Bács-Kiskunban.
Farkas Gábor DLA és munkatársai is díjat kaptak a tanszék tervezéséért Farkas Gábor DLA és munkatársai is díjat kaptak a tanszék tervezéséért

A rendezvényen átadták a kamara által alapított Bács-Kiskun Építészetéért Díjat. Ezt az kaphatja meg, aki munkásságával segítette és támogatta az építészet ügyét, hozzájárult az épített környezet javításához, szebbé tételéhez. Az idén Kerényi József DLA építész kapta a megtisztelő elismerést.
Ezt követően az Év Háza Pályázat Bíráló Bizottsága – Bálint Imre, Mónus János, Dévényi Tamás Ybl díjas építészek – döntése alapján a Lakóház kategóriában első díjat Szép Tivadar építész kapta, egy kecskeméti (Kölcsey u. 20) helyi védett polgárház felújításáért.

A Középület kategóriában Marton Tibort jutalmazta a zsűri, aki az orgoványi Egészségmegőrző Centrumot tervezte. Ipari épület kategóriában egy hármas team vehette át az elismerést A Kecskeméti Főiskola Járműtechnológiai Tanszékének a tervezéséért Farkas Gábor DLA és munkatársai Monus Krisztián és Csuvár Zsolt kaptak díjat.
Hirdetés