Életeket menthetnek

Indíts újra egy szívet! – ezzel a címmel hirdettek programot a Kecskeméti Mentőállomásra szerdán, ahol a résztvevők elsajátíthatták az újraélesztés technikáját.

Egy ember már nem fog meghalni! – kiáltott fel egy középiskolás fiú, miután szerdán a Kecskeméti Mentőállomáson elsajátította az újraélesztés technikáját. A kecskeméti mentők arra tanították meg a „Restart a Heart Day!” (Indíts újra egy szívet!) című programra regisztrált csaknem 40 részvevőt, hogy miként tudnak életet menteni, mit kell tenni hirtelen szívmegállás esetén. Ott jártunkkor éppen a Széchenyi kollégium diákjai vettek részt az ingyenes oktatáson.

– A hirtelen szívhalál rengeteg, évente 20-25 ezer embert ragad el közülünk Magyarországon – mondta el kérdésünkre Batka Tibor vezető mentőtiszt. A szakembertől megtudtuk: ha valakinek megáll a szíve, akkor nagyon gyorsan meg kell kezdeni a beavatkozást, hiszen 4-5 perc alatt már agykárosodás alakulhat ki.

Az újraélesztés lépései bárki számára elsajátíthatók. Ha a beteg nem reagál a szólongatásra és a rázásra, először – miközben már értesítettük a mentőket, és lehetőség szerint segítséget kértünk a közelben lévőktől is – a légutakat kell biztosítani a fogsor összezárásával, illetve az áll előre emelésével és a fej hátra hajtásával, majd haladéktalanul meg kell kezdeni a mellkaskompressziót. Az ideális pont a mellkas közepén keresendő. A nyomásokat összekulcsolt kézzel, lefelé néző tenyérre kell végezni. Fontos a nyomás iránya: az erőnek a testre merőlegesen kell hatnia. Harminc gyors és erős nyomás után jöhet két befúvás a beteg orrába vagy a szájába – miközben a másik nyílást befogjuk. Sokan nem szívesen érintenek meg a szájukkal egy bajban lévő, de mégiscsak idegen embert. A szakemberek a befúvásról azt mondták az oktatáson: a legújabb protokollok szerint akár ez el is hagyható, fontosabb, hogy a mellkaskompresszióval fenntartsa a segítő a beteg keringését.

Az oktatáson természetesen számtalan kérdésre is választ kaphattak az érdeklődők. Az egyik legfontosabb felvetés az volt, hogy mi történik, ha rosszul nyúl hozzá a segítő a beteghez. A szakemberek erre azt mondták: akinek megáll a szíve, az halott. Ha az újraélesztés, illetve a mellkaskompresszió során véletlenül eltörjük a beteg bordáját, ő nem lesz halottabb, de lehet, hogy a keringése fenntartásával vissza tudjuk őt hozni az életbe. Törött bordával még lehet élni - összegezték. Az életmentő gyorstalpalón az automata defibrillátorral is megismerkedhettek a résztvevők.

Batka Tibor elmondta: az újraélesztést nem elég egyszer megtanulni, időről-időre fel kell eleveníteni a tudást. A Kecskeméti Mentőállomáson ez volt az első ingyenes újraélesztési oktatás, de mint Batka Tibor utalt rá: igény esetén szívesen segítenek a mentők az oktatásban.

– Fontosnak tartottuk elhozni a kilencedikeseket, hiszen az iskolában sincs megfelelően propagálva az újraélesztés, és hát ma van az elsősegély világnapja – indokolta a részvételüket Darabosné Kerekes Mónika, a Széchenyi kollégium nevelője.
Hirdetés