Zsana

Zsana község Bács-Kiskun megye Kiskunhalasi kistérségében.  

Fekvése  
Zsana Bács-Kiskun megye déli részén fekszik, Csongrád megyével határos település. A község Kiskunhalastól 14 km-re található az 5408-as jelzésű szegedi út mentén. 

Története 
Zsana címerében egy alföldi pásztorruhát viselő juhász látható, a környék legjellemzőbb háziállatával, egy báránnyal. A címerpajzs talpát akácvirágok szegélyezik. A mai Zsana területe már az ókorban is a lakott helyek között szerepelt. A középkori Zana település vélhetően a mai község területén állhatott, melyet a törökök 1566-ban elpusztítottak. Kiskunhalas és környéke – így a mai Zsana területe – is, 1439-től a törökverő Hunyadi János birtoka volt. A környék földesura Hunyadi halála után Szilágyi Mihály lett, aki örökös nélkül halt meg. A földek visszakerültek a király birtokába, s így a Halas környéki települések jogosultak a korona használatára címereikben. Zsana új címerének pajzsa fölött is háromágú korona található. 1925-ben harangot kapott Zsana. A harangot Baján öntötte a Bodicsi Sándor és Fia harangöntő cég. Ez a harang szolgálja még manapság is a híveket a zsanai katolikus templom tornyában. A zsanai templom alapkövét 1948-ban rakták le, mivel korábban csak szükségkápolna volt ott. A templomszentelőt 1952 tavaszán tartották. A templomot 2001-ben teljesen felújították, melynek újraszentelését november 25-én érseki szentmise keretében tartották. 1952. január elsején Zsana és Eresztő puszták előbb Zsanaeresztő néven alakultak új községgé. A Zsana, Eresztő és Kőkút puszták területén létrejött falunak később Zsana lett a hivatalos neve.  

Nevezetességei 
A Millennium alkalmából az I. és II. világháború helyi hőseinek alkalmából emlékművet avattak. 1979-ben gázkitörés volt a falu közelében 
Forrás: wikipedia

0 Megjegyzések

Hirdetés