Városföld


Városföld község Bács-Kiskun megye Kecskeméti kistérsége

Fekvése

Városföld Bács-Kiskun megyében, Budapesttől kb. 100, Kecskeméttől 10 km-re délkeleti irányban. Megközelíthetősége nagyon jó, mivel az 5-ös főút mentén fekszik, valamint a falun áthalad a Budapest-Cegléd-Szeged vasúti fővonal. A Duna-Tisza közi homokhátságon, a kiskunsági löszöshát területén helyezkedik el. A falu szántóföldjének a felszíni talaja, kultúrrétege jó minőségű. A kistérségben gazdálkodás szempontjából a legjobb földek itt találhatók.

Története

A falu története szinte elválaszthatatlanul kapcsolódik Kecskemét városéhoz, így a terület akárcsak a mai megyeszékhely hajdan a királyi korona birtokában volt, s a XIV. és a XV. század első felében a magyar királynék javadalmához tartozott. Városföld puszta a kezdetektől fogva Kecskemét város örökös tulajdona volt, amelyet a város pénzért el nem adott, csak megfelelő árendáért, művelésre. A „Városföld” elnevezés a XVII. század második felében felbukkanó szó a városhatár délkeleti részének megjelölésére szolgált, s a későbbi időben vált általános használatúvá. Városföld pusztán már az 1780-as években – és azt megelőzően is – volt tanyás gazdálkodás. Városföld 1952-óta önálló település, 1983-ig Kecskemét járás része, majd ezt követően Kecskemét városkörnyék községeihez tartozott. 1990-óta Városföldnek is önálló önkormányzata van

Nevezetességei 

Szent József római katolikus templom: Városföldön sokáig nem volt templom, a miséket az iskola kistermében tartották. 1981-ben az egyház telket vásárolt a községben. A telekvásárlást 1983 októberében alapkőletétel követte. A templom építése 1984-ben kezdődött, felszentelésére 1987. május 3-án került sor. A templomban elhelyezett oltár Tabajdi István fafaragó, a szentély-bútorok, az ajtók Bodacz Tibor asztalos-fafaragó keze munkáját dicsérik.

Forrás: Wikipédia

0 Megjegyzések

Hirdetés