Tiszaalpár

Tiszaalpár nagyközség Bács-Kiskun megye Kiskunfélegyházi kistérségében. 

Megközelíthető
Közúton Kecskemét, Csongrád és Kiskunfélegyháza felől közelíthető meg. Vonattal a MÁV 145-ös számú Szolnok–Kiskunfélegyháza vonalán érhető el. A vasútállomás Tiszaalpár felső és Tiszaalpár alsó között található. 

Története
Tiszaalpár ősi település. Területe ősidők óta lakott hely volt. Nevét 1075-ben említette először oklevél Olper néven, mikor I. Géza király a váci püspöknek adományozta. A hely a honfoglalás korában is lakott volt, erről Anonymus, Béla király névtelen jegyzője is megemlékezett. A község a török hódoltság alatt többször is elpusztult. Az 1559 évi török kincstári adólajstromokban a budai líva községei között találjuk és ekkor 11 adóköteles háza volt. Alsóalpár a váci püspök fennhatósága alá tartozott, 1715-ben még csak Kecskeméthez tartozó puszta, 1727-ben népesült be újra. 1973-ban Alpárt és Tiszaújfalut egyesítették, így jött létre a mai Tiszaalpár. 

Nevezetességei
Skanzen: egy Árpád-kori falu rekonstrukciója Templom-domb: a 18. században barokk stílusban épült katolikus templommal Vár-domb: egy kora középkori földvár maradványaival Holtág, alpári rét: Több kilométeren terül el a falu mellett, ma már a Kiskunsági Nemzeti Park része az Alpári-réttel egyetemben aminek Európa egyik legváltozatosabb madárlelőhelye. 

Forrás: Wikipédia

0 Megjegyzések

Hirdetés