Tass

Tass község Bács-Kiskun megye észak-keleti részében, a kunszentmiklósi kistérségében fekszik. A település határában torkollik a Dunába a ráckevei Duna-ág. 

Fekvése 
Tass Budapesttől délre, hozzávetőlegesen 60 km-re, az 51-es főút mentén fekszik. A Budapest–Kelebia-vasútvonalban fekvő vasútállomása Kunszentmiklóssal közös, az állomás a településtől keletre, nagyjából 5 km-re van.  

Története 
A település első írásos említése, Tas néven 1325 körüli. Nevét valószínűleg Árpád fejedelem unokájáról, Tas vezérről kapta, akinek itt lehetett egyik szállása. Területe az Árpád-korban Fejér, majd Solt vármegyéhez tartozott. A 13. század végén a királyi tárnokok és ételhordók lakhelye volt. A 14. században a Tassi nemeseké. A török időket átvészelte, az 1690–1695-ös összeírásban kisnemesek lakta nemesi község volt. A 18. században több nemesi családnak is részbirtoka. A 19. században tűzvész, árvíz, kolera pusztította. A vasút a település határában 1882-ben épült meg. A ráckevei Duna-ág torkolatánál 1926–1929 között épült meg a zsilip és egy kisebb vízerőmű, utóbbi gépészeti berendezéseit az 1956-os jeges árvíz lerombolta, később sem állították helyre.

0 Megjegyzések

Hirdetés