Hajós

Hajós (németül Hajosch) város Bács-Kiskun megyében a Kalocsai kistérségben. Hajós Bács-Kiskun megye délnyugati részén Kalocsától délkeleti irányban 20 km-re, Bajától északkeleti irányban 30 km-re helyezkedik el. A város területe 8990 ha, ebből 289 belterület. Megközelíthető az 54-es főúton.

Évszázadokig a kalocsai érsekség uradalmához tartozott. A hódoltság után már az 1720-as években német családokkal népesítették be. Ekkoriban mezővárosi és vásártartási joggal rendelkezett. Ezek a német szigetek, melyek a környék nemzetiségét jellemezték, a történelem szétrobbantotta ezeket. Hajós lakossága a második világháború után bár ki lett telepítve, sokan tértek haza. Hajóst ma nevezhetjük kétnyelvű községnek is. A település 1970 óta nagyközség, városi rangot ismét 2008. július 1-jén kapott.
A 2001-es népszámlálás adatai szerint a város legnagyobb kisebbsége a német, a lakosság 27,5%-át teszik ki.

Hajós város büszkesége a mintegy 1300 présházból álló Pincefalu. A Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő löszbe vájt alsópincék alkotnak. Egybefüggően ez a legnagyobb a maga nemében. A kacskaringós utcák, apró présházak hangulata és a messzeföldön híresen jó borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak. Jellemző fajták Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kadarka, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres. A pincefalu kialakulása egyidős a várossal. Az 1980-as évek óta sok pince át lett alakítva vendégfogadásra alkalmassá, illetve sok ilyen épült újonnan. A város ünnepe is a borhoz kapcsolódik, ez a minden év május utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Orbán Napi Borünnep, aminek kulturális programjai sok ezer érdeklődőt vonzanak.
A település történelmi központja a Köztársaság tér, amelynek barokk épületei kisvárosias hangulatot árasztanak. Ezen épületek az alábbiak: A Szt. Imre római katolikus templom 1728-ban épült barokk stílusban, oldalhajókkal 1879-ben egészült ki. Főoltárán Szűz Mária fából készült 1 m magas szobra található, amelyet az Óhazából hoztak magukkal a betelepülők. A előtte történt gyógyulások miatt csodatevőnek nevezett szobor eredetije a XVI.sz-ból származik. A római katolikus plébánia a XVIII.sz. elején épült késő barokk stílusban. Féltett kincse Mária Terézia és férje, valamint szülei életnagyságú egész alakos portréja, amik egy németalföldi mester munkái. A templom melletti gondozott parkban lévő Kálvária 1881-ben létesült, Zsolnay kerámia stációkkal 1934-ben lett ellátva. A második világháború utáni lakosságcsere során betelepített felvidéki magyarok egy része református vallású, részükre épült a Köztársaság téren lévő Református Imaház 1987-ben. A volt érseki vadászkastélyt 1739-ben építette a kalocsai érsek. Négy, arányos saroktornyát 1767-ben emelték. Később Haynald Lajos érsek árvaházzá alakították, amit a II. világháború után állami nevelőotthon lett. 2009-ben elkezdődött a kastély teljes körű felújítása, melyet 2010 júliusában fejeztek be, ezt követően 2010 szeptemberben megnyílt a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont. Jelenleg eredeti szépségében pompázik a Hajósi Barokk Kastély. A patika épületét 1912-ben Koos Károly tanítványa tervei alapján eredetileg lakóháznak építették. Az előtte lévő parkban található Nepomuki Szent János szobra, amelyet 2003-ban újított fel a község. A központ büszkesége két hatalmas platánfa, melyek alatt egy patak folyik. Ezek tövében található a nyolcvanas évek közepén épült református imaház, ami egyben szolgálati lakás is. A mai Egyesületek Háza 1905-ben érseki gazdatiszti lakásnak épült. Később lakás és az új átadásáig református imaház volt. A Köztársaság teret egy üzletsor zárja, amely korábban kántorlakás és iskola volt. Az eredeti épületet 1842-ban emelték. A városháza a központtól kb. 300 m-re található a gyönyörűen parkosított széles, osztottpályás úttestű Rákóczi utcában. Az épületet 1895-ben 10 800 forint közadakozásból építették a falu akkori lakói. Az általános iskola alsó tagozat épülete a kastély szomszédságában található. Eredetileg is elemi iskolának épült 1910-ben.Az iskola felső tagozatának épületei 1964-ben és 1978-ban készültek el. A napköziotthonos óvoda 1957 óta működik jelenlegi épületében. A művelődési ház belső tere sok ember csodálatát kiváltja eklektikus kialakításával. A volt szocialista design a kilencvenes évek elején adta át a helyét a mainak.
Forrás: wikipédia

0 Megjegyzések

Hirdetés