Dusnok

Dusnok község (horvátul: Dušnok) Bács-Kiskun megye Kalocsai kistérségében található. A falu a Kalocsai Sárköz egyik Vajas menti települése, kb. fele úton fekszik Baja és Kalocsa városok között. Budapesttől 135 km-re, az 51-es főút mentén, a Dunától 5 km-re fekszik.
A környék jellegzetes folyómenti táj, melynek felszínét a Duna, a Vajas és az Örjeg vizei alakították ki.
A falut a közelben húzódó Duna és az itt áthaladó Vajas-csatorna, valamint termékeny földjei, bőséges erdői teszik vonzóvá.

III. Béla 1193-1196 között kelt adománylevele említi először Dusnok nevét. 1639-ben mint puszta Miskey János és Veres István birtoka volt. A 17. század végén dalmáciai és boszniai katolikusok népesítették be a települést. A 18. század elején a gróf Cseszneky család követelte vissza, de végül a kalocsai érsekség birtoka lett. A település 1864-ben hatalmas tűzvész áldozatául esett.

A XVII-XVIII. században a népesség rohamos növekedésnek indult, míg 1783-ban 1176, addigra az 1840-es évek végén már 2294 magyarul is tudó rác, római katolikus lakója volt.
Az első lakóházak a templom környékére szerveződtek, itt alakult ki az első iskola és az egykori községháza is. A szétszórt külterületi részek (lakóházak, iskola) is a faluközpont felé települtek be.
2001-ben lakosságának 10,8%-a horvát nemzetiségűnek vallotta magát.

Gazdasági életét évszázadok óta a víz közelsége és a jó minőségű termőföld határozza meg. Elsősorban fűszerpaprika-termesztéssel, víziszárnyasok tartásával foglalkozik a lakosság. Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a víziszárnyasok, elsősorban a kacsák gasztronómiai vonatkozásaira is.

Templom
A templomot Patachich Gábor érsek emeltette – szárított téglából – 1744-ben, Szent Fülöp és Jakab apostolok tiszteletére. A templom a község legnagyobb részével együtt 1780-ban leégett, de 1844-ben újra felépítették.
A falu templomának freskóit Márton Lajos, oltárképét Kákonyi Asztrik festette. A török ellenei felszabadító háborúk után a kalocsai érsek birtokába került, aki telepítéseivel népesítette be a mai falu területét.
A templom a falu egyik legértékesebb részén, közel a vízparthoz és a legmagasabban fekvő területén épült.
Kulturális és szórakoztató rendezvény
Nemzetiségi hagyományok ápolása céljából kerül évente megrendezésre Pünkösdkor a "Rác Pünkösd" néven kulturális és szórakoztató rendezvény. A színes, változatos programokon 2-3 ezer ember is megfordul. Az éneket, a zenés-táncos hangulatot emeli a kiváló minőségű halászlé, a nemzetiségi jellegű ételek, valamint a dusnoki királylányka, a kékfrankos borok.
Vajas
A községet körülvevő, kanyargós Vajas vize kész horgászparadicsom, már kora tavasztól kiválóan alkalmas evezős túrákra, amelyet nem csak a helyi lakosok használnak ki. Az evezőstúrán résztvevők szívesen térnek vissza.
Erdő és vadászház
Dusnok közigazgatási területén fekszik a lenesi erdő és a vadászház, amelyet külföldi és belföldi vadászok egyaránt szívesen látogatnak.
Forrás: Wikipédia

0 Megjegyzések

Hirdetés