Dunaegyháza

Dunaegyháza község Bács-Kiskun megye Kunszentmiklósi kistérségében. Dunaegyháza Solt és Apostag között helyezkedik el az 52. sz. főúttól 2, az 51. sz. főúttól pedig 6 km-re. A Duna a községtől 1 km-re nyugatra folyik.

Budapest elérhetőségét nagyban megnehezíti, hogy a község 6 km-re van az 51. főúttól, ezért a Budapest-Kalocsa valamint a Budapest-Baja autóbuszjáratok közül csak nagyon kevés érinti. Kedvező azonban, hogy a Pentele híd átadása után forgalomba állított 8202. számú autóbuszvonal(Dunaegyháza-Apostag-Dunaújváros) végállomása lett. A megfelelő járatsűrűség, a rövid (35 perc) utazási idő, valamint a szép környezet miatt Dunaegyháza Dunaújváros egyik agglomerációs településévé válhat. Dunaújvárosi átszállással Budapest is könnyebben elérhető.

A település helyén már az avarok korában is éltek emberek, ezt a falu határában feltárt egykori temetők bizonyítják. Intercisa római város a Duna túlpartján volt, feltételezhető, hogy átkelőnek is használták. 1560-ban egy adománylevél említi már a települést Egiházi néven, de a török idők alatt ez a falu is elnéptelenedett. Evangélikus vallású szlovákokkal telepítették újra a 18. században. 1775-ben építették első templomukat.
2001-ben a lakosság 8,2%-a szlovák nemzetiségűnek vallotta magát.

Az evangélikus templom 1775-ben épült barokk stílusban. A torony 1820-ban épült.
A templom oldalában áll az I. világháborús emlékmű.
1982-ben adták át a Szlovák Tájházat. A tájház a szlovák kultúrát, különböző tárgyakat mutat be. Kétévente rendezik meg a szlovák fesztivált.
A Solti-halom 124m magas, kilátó is áll itt.

0 Megjegyzések

Hirdetés