Bugacpusztaháza

Bugacpusztaháza község a Dél-Alföldi régióban, Bács-Kiskun megye Kiskunfélegyházai kistérségében. Az Alföldön, a Duna-Tisza közén, a kiskunsági Homokhátságban található. A megye középső-keleti részén, Kecskeméttől kb. 35 km-re. Szomszédos települések: Bugac, Móricgát, Jakabszállás, Bócsa, Orgovány.

Közúton az 54-es főútról egy mellékúton érhető el. Szintén egy alsóbbrendű úton közelíthető meg Jászszentlászló, illetve Kiskunfélegyháza (M5-ös autópálya, 5-ös főút) - Bugac felől.
A közúti tömegközlekedést a Kunság Volán Zrt. autóbuszai végzik.
Vonattal a MÁV 149-es számú (a Kecskemét–Kiskőrös és a Kecskemét–Kiskunmajsa) vonalán volt elérhető. A személyszállítás 2009. december 13-tól, a 2009/2010. évi menetrendváltástól szünetel.[3] A megállóhely neve Bugacpuszta volt, ami Jakabszállás és Bugac között található.
2009. júniusától Bugacpusztaházától kiindulva Kiskunmajsáig kerékpárút épült ki.

Bugacpusztaháza keletkezésének pontos időpontja nem ismert. Egyes vélemények 1835 tájára, mások jóval korábbra teszik. Akkoriban a Kecskemét városhoz tartozó Nagybugacon és Kisbugacon szilaj pásztorkodást folytattak. A hatalmas pusztát sok ezer állat népesítette be. Bugacpusztaháza nevében őrzi az ősi puszta emlékét.
Bugacpusztaháza 1989-ig Bugac része volt. Ekkor vált önálló községgé.

A 2001-es népszámlálás adatai alapján a lakosság kb. 86%-a római katolikus, kb. 5,5%-a református vallású. Nem tartozik egyetlen egyházhoz sem, vagy nem válaszolt kb. 8,5%
Forrás: Wikipédia

0 Megjegyzések

Hirdetés