Bátya

Bátya község (horvátul: Baćino, Baćin) Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai kistérségben. Bács-Kiskun megye nyugati részén, a Duna mentén, Kalocsától délre fekvő település. Kalocsa 8 km, Baja 38 km távolságra található.

A terület már a 9. század-ban is lakott volt, a lakosságot avarok és szlávok alkották.
Bátya (Bácsa) nevét az oklevelek 1061-ben említik először, ekkor Bacha alakban írják nevét.
1061-ben I. Béla király adta Bátyát az általa alapított szekszárdi apátságnak uradalmával együtt, s határait is leiratta. E határleírásban ma is azonosítható helynevek vannak, mint például: Péterhát puszta, Homoród, Dalocsa, és Vajas (víz), Bóvár (1884.térk.), Mögye-fok, Sártű-fok, és Tira puszta. A körülírt nagy határon belül ma több községet és pusztát találunk, így Fajsz-ot és Oroszit, s az 1061-es összeírás szerint lakói magyarok voltak, s e határon belül csak Halász faluban van idegennek egy ekényi földje.
1299-ben a szekszárdi apátság bátyai jobbágyai megveszik egy arkai föld felét, és megkapnak 1 telket Szakmár-on.
1331-ben az írásokban bátyai egyházi nemes jobbágyok szerepelnek, közülük való lehet az 1329-ben okiratban említett István, királyi ember is.
A település a török időkben elnéptelenedett.
A török hódoltság idején települtek ide a rácok. Ma horvát kisebbségi önkormányzat működik a faluban. 2001-ben a horvát lakosok aránya 13,8% volt.
Forrás: wikipédia

0 Megjegyzések

Hirdetés